Informatie over verschillen in vullingen en zitcomfort

Het comfort van kussens wordt bepaald door de vulling hiervan. Aan elk soort kussen kunnen andere eisen van comfort gesteld worden. De één wil graag een stevig zitkussen op zijn loungebank en de ander wil graag een soft zitcomfort. Hieronder vindt men de diverse mogelijkheden met hun specifieke eigenschappen.

Zitcomfort is een persoonlijke keuze en wij kunnen ons voorstellen dat de juiste keuze voor de juiste vulling toch nog vragen zou kunnen oproepen.

Mocht je vragen hebben, stel deze dan gerust en neem contact op met onze klantenservice voor advies op maat! In onze showroom kan men de verschillen in vullingen en zitcomfort zelf ervaren….. De keuze voor kussens neemt vaak meer tijd in beslag dan men in eerste instantie zou denken, dus wanneer je de showroom wilt bezoeken maak dan even een afspraak van tevoren.

Wij zorgen er dan voor dat er koffie of thee klaar staat!

 

 

Polyetherschuim

Polyetherschuim is stevig van vorm en licht in gewicht, opgebouwd uit vele kleine cellen maar met een gelijke celstructuur. Na gebruik van een kussen zal het polyetherschuim weer terugveren. Echter bij zeer intensief gebruik kan het zogeheten “kuileffect” wellicht gaan ontstaan.

Polyetherschuim is luchtdoorlatend en heeft een ventilerende werking.

Waar staat SG voor?

SG staat voor Soortelijk Gewicht in polyetherschuim, d.w.z. dat een stuk schuim van bijvoorbeeld 1m3 (1 kubieke meter) SG35 35 kilo weegt. SG25 weegt dus 25 kilo per 1m3. Hoe hoger het gewicht, hoe meer een kussen weegt en ook hoe steviger het kussen zit of ligt m.b.t. het comfort.

SG maakt dus onderscheid in de stevigheid van het polyetherschuim en het zegt niet iets over de kwaliteit van het kussen.

 • Polyetherschuim zacht SG20 (Meest gebruikt voor rugkussens)

  SG20 Polyetherschuim is een redelijke tot goede kwaliteit polyether tegen een lage prijs. Geschikt voor minder intensief gebruik zoals rugkussens, barkrukkussens en tuinstoelen.

 • Polyetherschuim standaard SG25 (Meest gebruikt voor zitkussens)

  SG25 Polyetherschuim van een goede kwaliteit. In eerste instantie wat stug, maar na verloop van tijd wordt het wat zachter. Dit polyether verliest nauwelijks zijn elasticiteit. Geschikt voor normaal gebruik zoals zitkussens. Aan te bevelen dikte is 8 cm.

 • Polyetherschuim stevig SG35

  Polyetherschuim SG35 is stevig en een goede kwaliteit die door het gebruik van het kussen iets zachter zal worden. De elasticiteit (veerkracht) van het kussen blijft nagenoeg gelijk.
  SG35 wordt veelal gekozen i.v.m. kwaliteit / prijsverhouding. Het is geschikt voor gangbaar gebruik zoals bij een zitkussen voor op een stevige ondergrond. Een mooie loungebank van steigerhout of een zelf ontworpen palletbank.

   

 • Polyetherschuim extra stevig SG40

  SG40 Polyetherschuim extra stevig is van goede kwaliteit, welke duurzaam is bij normaal gebruik. Dit polyether verliest nauwelijks aan veerkracht. Geschikt voor extra stevige kussens  bij toepassingen waarbij het kussen niet te dik mag zijn en toch nog stevig aan moet voelen.

  Dit schuim is alleen geschikt voor zitkussens. Zeker aan te bevelen bij projectmeubels, bijvoorbeeld geheel gestoffeerde banken met een vaste zit.

Bio Comfort (ECO Schuim)

 

Bio Comfort is een Ecologisch schuim dat deels gemaakt is met plantaardige olie en is daarom milieuvriendelijk. Kortom een bewuste keuze!

Deze keuze heeft een soft zitcomfort en is een duurzaam product, je kunt menig uurtje doorbrengen op kussens van Bio Comfort. Het ECO schuim heeft uitstekende schimmelwerende eigenschappen en wordt hierdoor ook gebruikt in bijv. zorgcentrums.

Let wel, de kussens zijn over het algemeen iets zwaarder in gewicht in vergelijking met polyetherschuim kussens.

Wij bevelen deze vulling aan voor (binnen)kussens die intensief gebruikt zullen worden, dit product zorgt voor jarenlang lounge- / zitplezier.

 • Bio Comfort (ECO Schuim)

   

   

Koudschuim

Koudschuim ofwel High Resilience (HR) schuim. Heeft een hogere veerkracht dan polyetherschuim. Kuilvorming komt bij deze schuim niet voor. Heeft een hoog zitcomfort, ook na enkele uren zit u nog comfortabel. Dit materiaal komt optimaal tot zijn recht bij dikkere kussens vanaf zo’n 10-12cm

Koudschuim heeft een lange levensduur. Het is een ademend materiaal dat vocht zeer goed afvoert.

Het is wel een zwaar materiaal waardoor lange dikke kussens niet makkelijk te tillen zijn.

Wij raden deze vulling aan voor kussens waarop ook geslapen kan worden. Ideaal voor boot of caravan.

High Resilience staat voor Hoge Veerkracht…Koudschuim heeft een van alle soorten schuim de meeste hoge veerkracht. Het zitcomfort is van hoge kwaliteit en kan worden omschreven als zeer comfortabel. Zelfs na enkele uren doorbrengen op dit schuimrubber zit u nog steeds heerlijk op deze kussens, zonder te vrezen voor het kuileffect. Wanneer men kiest voor kussens met een dikte vanaf 10 à 12 cm komt het schuimrubber optimaal tot zijn recht..

Hier geldt ook…hoe hoger de HR, hoe duurzamer en veerkrachtiger het kussen zal zijn.

Koudschuim is de meest duurzame vulling voor kussens op maat voor de loungebank, zithoek in de caravan of boot. Een Koudschuim kussen die dienst doet als een matras op een (lig)bed biedt veel comfort.

Kussens kunnen door lengte en dikte zwaarder zijn dan kussens van Polyetherschuim. Houdt hiermee rekening met de bestelprocedure. Lange en dikke kussens kunnen soms onhandig zijn met opbergen.

 • HR45 Koudschuim

   

   

Quick Dry Foam (QDF)

Dit is een water- en luchtdoorlatend schuimrubber welke qua hardheid overeenkomt met polyetherschuim SG35. Een antibacteriële behandeling maakt dit schuimrubber schimmel- en rot werend. Water loopt hier gewoon doorheen, wat maakt dat dit schuimrubber elk weertype netjes doorstaat. Verliest na verloop van tijd nauwelijks iets van haar veerkracht.

Quick Dry Foam wordt alleen in combinatie met Sunbrella stof aangeboden. Het kussen wordt dan aan de onderzijde voorzien van een waterdoorlatend en ventilerend gaas waardoor je optimaal profiteert  van het sneldrogende effect van QDF. Het kussen is hierdoor zeer geschikt voor buitentoepassingen zoals terrasmeubilair en watersport.

Let op dat je deze kussens door het gaas maar eenzijdig kunt gebruiken.

Deze variant van schuimrubber heeft een stevigheid te vergelijken met die van polyetherschuim SG35 en is gemaakt van een water-en luchtdoorlatend schuimrubber. Dit komt door de open celstructuur. Door een antibacteriële behandeling is dit kussen schimmel- en rotwerend.

Net als bij een spons die ook een open celstructuur heeft, loopt het water weg. Mede door het waterdoorlatende en ventilerende gaas wat zich aan de onderzijde van deze kussens bevindt. Hierdoor is zijn de kussens niet keerbaar maar wel sneldrogend.

Wanneer men de kussens liever buiten laat liggen tijdens het zomerseizoen op de loungebank of tuinstoel, is het advies om voor de Quick Dry Foam vulling te kiezen. Een uitstekende keuze voor bootkussens is deze vulling ook.

 • Quick Dry Foam (QDF)

Vlokvulling

Vlokvulling kussens bestaan uit een binnenhoes kussen gevuld met polyether schuimvlokken. De kussens hebben het optimale lounge-effect. Je zakt namelijk wat meer weg in deze losjes ogende kussens. Een nochalante en gezellige look op de tuin- of loungebank!

Wanneer je de kussens regelmatig opschud houdt je de kussens in goede vorm, dit verhoogt tevens het zitcomfort. Deze kussens kunnen zowel als zitkussen maar ook als rug kussen.

 

 • Vlokvulling